De Josephine Nefkens Prijs is een driejaarlijkse prijs voor wetenschappelijk kankeronderzoek, waaraan een penning en een geldbedrag van 100.000 euro is verbonden. De prijs wordt uitgereikt onder auspiciën van de Stichting Josephine Nefkens Prijs en de Erasmus Universiteit Rotterdam. De Josephine Nefkens Prijs is uitgegroeid tot de belangrijkste prijs voor kankeronderzoek in het Nederlands taalgebied. De Josephine Nefkens prijs heeft als doel een uitmuntend kankeronderzoeker in de kijker te zetten wiens baanbrekend onderzoek geleid heeft tot belangrijke fundamentele inzichten, verbeterde diagnose of behandeling van kanker ten voordele van patiënten en/of hun mantelzorgers. De laureaat mag de prijs naar eigen inzicht inzetten ter ondersteuning van zijn/haar vernieuwend wetenschappelijk onderzoek.

Ontstaan van de Josephine Nefkens Prijs

De Josephine Nefkens Prijs is in 2001 in het leven geroepen door onder andere Ir. Henricus Nefkens en Prof. Wolter Oosterhuis ter ere van de opening van het Josephine Nefkens Instituut, een onderzoeksinstituut verbonden aan het Erasmus MC Kanker Instituut. De bouw van het instituut werd deels gefinancierd door een grote gift van de Josephine Nefkens Stichting.

Mede-oprichter wijlen Ir. Henricus Nefkens

Josephine Nefkens Stichting

De Josephine Nefkens Stichting is opgericht ter nagedachtenis aan Josephine Nefkens, de eerste vrouw van Harry Nefkens, die in 1973 is overleden aan borstkanker. 

 

 

Als rode draad wil de Josephine Nefkens Stichting met substantiële bijdrages aan infrastructuur en programma’s in het kankeronderzoek de synergie tussen onderzoekers versterken om sneller gepaste oplossingen voor patiënten aan te kunnen bieden. In 2019 heeft de Josephine Nefkens Stichting het “Josephine Nefkens Personalized Cancer Treatment Program” mogelijk gemaakt dankzij een gift van 7,5 miljoen euro. Dit programma heeft als doel om door intensieve samenwerking tussen fundamentele, translationele en klinische kankeronderzoekers binnen het Erasmus MC Kanker Instituut, nieuwe vormen van patiënt-specifieke behandelingen te ontwikkelen en deze zo snel mogelijk in de kliniek te brengen.