Prof.dr. A. (Anton) Berns is gekozen tot de prijswinnaar van 2011 vanwege zijn indrukwekkende wetenschappelijke oeuvre op het terrein van kankeronderzoek. Zijn publicatielijst bevat tegen de 260 internationale publicaties, waarbij hij veelvuldig heeft gepubliceerd in internationale Toptijdschriften zoals Nature en Cell. Zijn werk wordt al jarenlang op een constant zeer hoog niveau geciteerd. Met zijn onderzoek heeft professor Berns onder andere naam gemaakt door de ontwikkeling van muismodellen die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan onderzoek naar genetische afwijkingen die een rol spelen bij de ontwikkeling van kanker. Met deze kennis is het vervolgens mogelijk om nieuwe behandelingen voor kanker te testen.

 

Prof Berns was van 1999 tot 2011 Directeur van Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Als directeur heeft hij jarenlang in belangrijke mate bijgedragen aan de manier waarop het Nederlandse kankeronderzoek ook internationaal een vooraanstaande rol vervult. Sindsdien zet hij zijn onderzoek voort als groepsleider van de Divisie van Moleculaire Genetica aan het NKI.

 

"Mijn onderzoek probeert inzicht te krijgen in hoe longtumoren ontstaan een veranderen tijdens hun groei. Deze opname met een fluorescentiemicroscoop laat zien hoe in een genetisch gemodificeerd muismodel een longtumor wordt gevormd vanuit de groen gemarkeerde "Club" cellen (tumorcellen zijn "rood" gemarkeerd). De geel/rode cellen zijn de beginnende tumorcellen. De gele kleur wordt veroorzaakt doordat de cellen nog "Club cel " eigenschappen hebben. Maar deze eigenschappen gaan vervolgens verloren (de cellen zijn alleen nog maar rood) en hebben nu meer de kenmerken van alveolaire type II cellen gekregen (niet zichtbaar gemaakt in deze opname). We proberen te begrijpen hoe deze veranderingen tot stand komen en welke invloed het celtype waaruit een longtumor ontstaat heeft op de eigenschappen en therapie response van de uitgegroeide tumor. "